Pagina niet gevonden | Plastische chirurgie Corpus Plus

Pagina niet gevonden

Foutmelding

The page you requested does not exist. For your convenience, a search was performed using the query nieuws groendaken.
Rimpels verwijderen met Botulinetoxine

Botulinetoxine is een middel tegen rimpels en het is een spierverlammend neurotoxine. Cosmetisch wordt de stof toegepast om de aangezichtsspieren selectief tijdelijk te verlammen en rimpelvorming te onderdrukken. Het wordt op welbepaalde plaatsen ingespoten in de spieren om rimpels te vervagen die ontstaan door de repetitieve actie van deze spieren.

In kleine hoeveelheden toegediend is Botulinetoxine een veilig middel dat goed te gebruiken is bij spierstoornissen. 

Botulinetoxine werkt ten volle na 2 weken en gedurende 4-5 maanden, waarna de toestand terugkeert zoals vroeger, zonder verlamming.

Werking en behandeling voor het verwijderen van rimpels met Botulinetoxine

Werking 

Botuline toxine werkt op de plaats waar de zenuwuiteinden zich verbinden met de spiervezels. Het zorgt ervoor dat de zenuw geen prikkel doorgeeft aan de spier. Na toediening van Botuline toxine zal de spier dus verslappen en ook dunner worden. 

Behandeling

De geneesheer injecteert Botuline toxine in de spier of spieren die onwillekeurig samentrekken. Bij de behandeling met Botuline toxine wordt nauwkeurig bepaald welke spieren het probleem veroorzaken. De behandeling duurt tien minuten tot een kwartier en het effect is na één tot twee weken merkbaar, maar zal na enkele maanden weer verdwijnen. Dit komt omdat de zenuw een nieuwe uitloper vormt met een nieuw zenuwuiteinde die weer verbinding maakt met de spier.

 

Er zijn in het gelaat wel meer plaatsen waar men Botulinetoxine kan inspuiten om de plooien en rimpels te doen wegtrekken bvb:

  • Tussen beide wenkbrauwen (glabella): om de verticale en horizontale plooi te doen vervagen. Daar werkt dit het best.
  • De kraaienpootjes aan de zijkant van de ogen.
  • Voorhoofdrimpels.
  • Halsplooien (platysma).

De resultaten zijn hoofdzakelijk afhankelijk van de expertise van de geneesheer. Dankzij een jarenlange ervaring hebben mijn patiënten de verwachte resultaten. 

De prijzen van Botulinetoxine behandelingen zijn sterk aan het dalen.

PS: het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten ( FAGG) verbied ons om merknamen voor de behandeling van rimpels te gebruiken.

Rimpels komen vooral in het gelaat voor en storen daar ook het meest. We behandelen zowel de niet heelkundige als de heelkundige methodes om ze te verminderen.


Daarnaast zijn er ook de plooien, die ook in het gelaat voorkomen (nasolabiale en mentolabiale plooien) en op het lichaam (armen, benen, romp). Dit is vooral het domein van de heelkunde, al zijn er nu ook methodes om dit op een niet invasieve manier te doen.


Om het plaatje volledig te maken is er nog een probleem met de verdeling van vetweefsel in gelaat en lichaam. Soms is er te veel vetweefsel ( liposuctie), soms te weinig (vettransplantatie). Dit wordt in een afzonderlijk hoofdstuk besproken.


Rimpels: indeling


A. De fijne rimpelsFijne rimpels op de wangen


Voorbeeld: rimpels op de wangen bij een 60-jarige patiënte, rimpels op de bovenlip bij rokers.

Fijne rimpels ontstaan :


  • uitsluitend op een dunne huid.
  • door blootstelling aan de zon. Meer dan 90% van de schade toegebracht aan de huid o.v.v. fijne rimpels worden veroorzaakt door de zon. Aan de ene kant hebben we een beetje zonlicht nodig om Vitamine D aan te maken, aan de andere kant is te veel zon schadelijk.
  • door verdunning van de dermis met de leeftijd met verlies aan elastine vezels (elasticiteit) en van collageenvezels (structuur en stevigheid).
  • door inwerking van het rokenstressvoedingsgewoontes en te weinig slaap.

B. De diepere rimpels


Voorbeeld: De voorhoofdsrimpels, de rimpels tussen de wenkbrauwen (glabellarimpels), de kraaiepootjes, de nasolabiale rimpel en de mentolabiale rimpel.

Deze rimpels ontstaan vooral door inwerking van de onderliggende spieren die steeds weer de huid "breken".


Rimpels: behandelingen


Diepere voorhoofdsrimpels


1. Fijne rimpels kunnen opgevuld worden. Dit gebeurt meestal door vulmiddelen of fillers zoals hyaluronzuur of Botulinetoxine:


Rimpels kunnen ook in een plooi zitten, zoals die van neus naar mondhoek (nasolabiale) en van mondhoek naar kaak (nasogeniale plooien) en sommige plooien in de wangen zelf. Deze methode is echter niet geschikt voor rimpels op de boven- en onderlip omdat de huid hier sterk verbonden is met de onderliggende spier.


2. Sommige dikkere rimpels worden behandeld door verlamming van de onderliggende spieren waardoor de huid zich zal ontspannen en de rimpel gladstrijkt.

Dit is de voorkeursbehandeling voor:


  • De glabella plooi tussen de wenkbrauwen (zie foto hierboven).
  • De kraaiepootjes aan de zijkant van de ogen.
  • De rimpels op het voorhoofd.

3. Een aantal fijnere en middeldiepe rimpels kunnen ook verbeterd worden door gerichte beschadiging van opperhuid en lederhuid door middel van dermabrasio, peeling, ultrasoon of laserbehandeling.


Het helingsproces dat daarna in werking treedt, veroorzaakt de volgende veranderingen:


  • Een nieuwe aanbreng van collageen, de hoofdstructuur van de huid.
  • Dit collageen zal kris-kras over de wonde liggen in tegenstelling tot het oude collageen dat de richting van de rimpels volgt. Daardoor zal er meer weerstand optreden tegen het vormen van nieuwe rimpels.
  • Het maken van een nieuwe opperhuid of epidermis.

Hoe dieper de beschadiging van de lederhuid, hoe meer risico op littekenvorming en depigmentatie (wegname van kleur). Het is dan ook logisch dat in gebieden waar de huid van nature zeer dun is, de beschadiging gemakkelijker kan optreden. Men moet een behandeling daarom aanpassen aan de dikte van de huid.


De plooien en de doorzakkende huid: voorbeelden en behandelingen


Voorbeelden


De nasolabiale en de mentolabiale plooien in het gelaat. Ze worden gladgestreken middels een facelift.


Plooien en doorzakkende huid in het gelaat


De "hamsterwangen" of ophoping van huid en vetweefsel op de kaaklijn juist voor de kin, ook hier zal een facelift kunnen helpen.


Maar ook een behandeling met ultrasonen kan helpen, indien men geen heelkunde wenst.


Vertikaal hangende plooien in de hals


Vertikaal hangende plooien -platysma- in de hals.


Een halslift zorgt zowel voor het verwijderen van de vertikale strengen (= platysma spieren) als het opspannen van de huid.


Ook doorhangende huid onder de kin kan verholpen worden met ultrasone behandeling.


Doorhangende huid onder de kin


Overschot huid bovenste oogleden. De behandeling is een bovenste ooglidcorrectie.


Overschot huid bovenste oogleden


 


Festoons of slingers onder het onderste ooglid. De behandeling is meestal een heelkundige wegname.


Slingers onder het onderste ooglid


Vetschort van de buik. De abdominoplastie is het heelkundig verwijderen van de vetschort en de omliggende weefsels.


Vetschort van de buik


 


Welke plooien kunnen verbeterd worden zonder heelkunde?


De plooien op de rug: ze zijn meestal het gevolg van vetopstapeling gekoppeld aan een uitzetting van de huid. Er zouden teveel littekens ontstaan indien men die plooien zou wegnemen door heelkunde. Deze plooien bestaan zowel uit onderhuids vet als uit doorgezakte huid.


Het vet kan gedeeltelijk door liposuctie worden weggenomen.

Dank zij een nieuwe methode -de hoge frequentie ultrasone behandeling- kunnen de plooien zelf ook gladgestreken worden. Hierbij worden kleine zones van verhitting aangebracht onder de huid, zonder dat de huid zelf beschadigd wordt. De huid wordt dan langs de binnenkant opgewarmd, waardoor er zich nieuw collageen vormt en het elastine de huid opnieuw opspant. Dit wordt hier uitgebreid besproken.


De hamsterwangen of doorzakking van de huid op de kaaklijn kunnen ook middels ultrasonen verbeterd worden.


Doorhangende huid onder de kin is ook het domein van de ultrasone behandeling.


 

Welke behandelingen veroorzaken een afschaving van de huid?

Radiofrequentie: oppervlakkig en diep

Een methode die haar revival kent sinds ze 10 jaar geleden voor het eerst werd toegepast.
Radiofrequentie veroorzaakt een gecontroleerde opwarming (tot maximum 40°C) zodat het collageen opnieuw gevormd wordt.

De oppervlakkige methode gebruikt fijne naalden die in de oppervlakkige dermis van het gelaat wordt gebracht, waardoor de radiofrequentie optimaal warmte kan afgeven in de diepte en het collageen gestimuleerd wordt en herschikt.

De diepe methode van aflevering gebeurt meestal op het lichaam, in het diepe dermis en het subcutane vet, om de plooien te doen verstrijken en zelfs vet weg te nemen.
Deze techniek wordt vooral toegepast als verjongingskuur voor het gelaat, met als resultaat:

  • Een egalere huid.
  • Een effect op acne littekens.
  • Rimpels op de wangen worden minder zichtbaar.

Dermabrasio: 
Het is een mechanische afschaving van opperhuid en een deel van de lederhuid door middel van een draadborsteltje of diamanten schaaf. Men moet nauwkeurig de diepte in het oog houden en dit vraagt een zekere ervaring. De huid regenereert zichzelf op een 10-tal dagen. Daarna is er roodheid en zongevoeligheid gedurende een paar weken.
De voordelen: een efficiente behandeling mits men kan beoordelen hoe diep men zit. Dis is ook een goedkope behandeling.
De nadelen: wanneer te diep, vorming van littekens en depigmentatie.
De toepassing is vooral de fijne lijntjes van boven en onderlip die in één of twee keer behandeld kunnen worden.

Chemische Peeling:
Hetzelfde principe van afschaving maar door middel van scheikundige stoffen. Er bestaan verschillende oplossingen van telkens dieper werkende substanties. Ze vragen een preciese voorbereiding van de huid en eveneens een grote ervaring om geen diepere letsels te veroorzaken. De meest gangbare techniek is de TCA oplossing of TriChloorAzijnzuur Peeling die in verschillende sterktes bestaat.
Doordat hij over het gehele gelaat wordt verspreid, geeft hij ook een opfrissend karakter aan de huid, die van alle vlekjes wordt gezuiverd.
Een volledige gelaatsbehandeling is mogelijk om het volgende te bereiken:

  • Een egalere huid.
  • Een effect op acne littekens.
  • Rimpels op de wangen worden minder zichtbaar.

De fijne lijntjes van boven en onderlip zijn ook goede indicaties.
De fijne rimpels in de onderste oogleden kunnen verholpen worden, daar waar dit met dermabrasie niet gaat.

Fraxel laser

Laserbehandelingen:
Ik ben in het bezit van een fractionele CO2 laser, die microscopisch kleine gaatjes zal branden in de huid tot op een zekere diepte en volgens een bepaald patroon. De huid spant terug aan door het effect van de wondheling.
De voordelen: een efficiente behandeling met nieuwvorming van collageen.
De nadelen: iets duurder en roodheid in het gelaat gedurende 2 weken.

Dit is de gouden standaard bij een "full face rejuvenation" of gehele gelaatsverjonging. De huid is egaler, de kleinere rimpels zijn vlak gestreken en de kaakhoek zowel als de hals kunnen strakker worden. Het is een goede oplossing voor patienten die nog niet klaar zijn voor een facelift.

Ultrasound:
Deze methode met ultrasone golven is vergelijkbaar met de radiofrequentie. Door het geleiden van warmte in de diepte zonder de huid te beschadigen, gaat de huid strakker worden.
Ze geeft al resultaten na één behandeling maar is wel wat pijnlijker dan de radiofrequentie behandeling.

BEPAAL ZELF DE GROOTTE VAN UW BORST

Chirurgen houden zich niet bezig met "cups" maar bepalen het volume van uw borsten in cc. of ml. Lees verder en ontdek hoe u zelf de gewenste maat van de prothese kunt kiezen ...

Niets is zo moeilijk als te beslissen welke maat je wil hebben. Bovendien werkt de chirurg met cc., de bh fabrikant met cups. Er zit geen verband tussen beide.

Er zijn twee methodes om toch tot een resultaat te komen :

1.Men past testprothesen in een nieuwe BH met de maten die men wenst. Dit moet uiteraard op consultatie gebeuren. Dit is de voorkeurs methode.

2.Men kan ook de bh vullen met rijst of water in zakjes en daarna deze volumes meten. Dit is minder precies.

SOORTEN BORSTPROTHESEN

Alle prothesen in België moeten nu door de overheid goedgekeurd zijn. Zo moeten ze o.a. scheurvast zijn en medische siliconen bevatten. We bespreken hier de algemene kenmerken van prothesen zoals vorm, inhoud en mantel.

Soorten borstprothesen

De patiente krijgt altijd de prothese die zij wenst. Alle merken die in België verdeeld worden zijn goedgekeurd door de overheid.

Welk merk is nu het beste ?
Als plastisch chirurg mag ik hier geen merken vernoemen Ik gebruik echter de beste prothesen die wereldwijd verkrijgbaar zijn. Als ze in België verkocht wrden, dan hebben ze de kwaliteitstest doorstaan.

1. De nieuwste  generatie borstprothesen

In 2015 zijn er stevige vernieuwingen in de ontwikkeling van borstprothesen welke ik meestal gebruik.

1. Het zijn prothesen gemaakt volgens een nieuw "monobloc" principe.
Alle elementen van de mantel van de prothese zijn nog veel steviger gemaakt . Ze weerstaan veel beter tegen uitrekking en kunnen hogere trekkrachten weerstaan, zonder te scheuren.Ze behouden hun vorm bij elke beweging en elke druk. Plooien kunnen niet meer ontstaan waardoor scheuren ook vermeden worden.

2.Er zit een blauw beschermingslaagje tegen het "silicone bloeden"
Silicone gel doorsijpeling naar buiten  wordt tegengegaan. Die "bluseal" houdt de silicone tegen. De chirurg kan  bij plaatsing van de prothese nagaan of de gehele prothese perfect beschermd is. De mantel verkleurt inderdaad mocht er een gebied zijn waar silicone later dreigt door te sijpelen.

3.De inhoud bestaat uit cohesive gel,
Waardoor geen uitsijpeling van de inhoud gebeurt bij beschadiging  van de mantel (bvb door een steekwonde) . Deze gel heeft in vergelijking met andere prothesen een hoge viscositeit ( = stroperigheid), een hogere elasticiteit ( = rekkracht) en hogere cohesiviteit ( de silicone valt niet uit elkaar, maar blijft samen)
Al deze eigenschappen maken ook dat de inhoud een veel natuurlijker uitzicht en gevoel geeft.

4.Deze prothesen zijn gewaarborgd gedurende 10 jaar. Mocht er een scheur ontstaan in de mantel, dan worden de implantaten gratis vervangen door de fabrikant. Maar ze kunnen een leven lang mee door hun stevige konstructie.

5.Elke prothese komt met zijn identiteitskaartje, waar alle gegevens opstaan. Men kan zich dan ook registreren met dit kaartje op de website.

6.RFID identificatie Chip : Men kan kiezen om een prothese met chip zodat men later en alleen met speciale lezers kan weten welke prothese er in zit. U kiest zelf of u deze chip in de prothese wil hebben.

7.Keurmerk
Tenslotte zijn deze prothesen niet alleen goedgekeurd door de Belgische overheid, ze hebben ook het CE keurmerk, wat betekent dat de producten overeenkomen met de strenge reglementering aangaande veiligheid, gezondheid en ecologische vereisten in de productie.

2. De verschillende onderdelen van een prothese moeten van de beste kwaliteit zijn :

1.De mantel of enveloppe
Alle prothesen hebben een altijd mantel uit silicone-rubber. Deze is stevig genoeg om alle mogelijke klappen te verdragen. Het risico op scheur is dus uiterst klein. Bij triple lumen prothesen bestaat de mantel uit drie lagen, wat een uitzonderlijke stevigheid koppelt aan een grote soepelheid. Scheuren in prothesen zijn nu een grote uitzondering geworden.
  
2.De inhoud
De twee meest gebruikte vullingen zijn silicone-gel en fysiologisch water.

A.De silicone-gel gevulde prothesen
Zijn te verkiezen omdat ze de borst een natuurlijker uitzicht en gevoel geven. De beste prothesen hebben een cohesive gel , wat betekent dat de gel vrij vast is en dus niet uitloopt.

Het risico dat de prothese scheurt is nu bijna uitgesloten dank zij  de nieuwe technieken bij fabricage. Het risco op lekkage mocht de mantel toch doorbroken worden door bvb een ongeval is eveneens miniem, de inhoud is niet vloeiend maar gelachtig.Zelfs in dat geval heeft men ruimschoots de tijd om de prothese te vervangen zonder gevolgen voor het lichaam.

Bovendien trekken de nieuwe prothesen niet meer in plooien, waardoor zowel het uitzicht en gevoel beter zijn.Door de sterke gel gaan de prothesen ook niet meer vervormen, wat soms gebeurde  bij het inbrengen.

B.De prothesen gevuld met fysiologisch water

Een goed alternatief. Het gevoel is niet zo natuurlijk als bij silicone-gel. Soms kan men last hebben van het "klotsen" van de prothese omdat ze gevuld is met water.
Wanneer het onderhuids vetweefsel dun is, kan de mantel ook in zichtbare plooien trekken door de geringe weerstand van het fysiologisch vocht. Dit noemt men "rippling".

3.Verschillende vormen, texturen en profielen van prothesen :

A.Anatomische prothese en ronde prothese.

Meestal wordt een ronde prothese gestoken, zeker wanneer de persoon een voldoende dikke vetlaag heeft. De bovenrand van de prothese wordt niet zichtbaar onder de huid.

Een anatomische prothese is druppelvormig ,ze heeft een dunner worden de bovenpool.Ze wordt geplaatst bij zeer magere patienten waarbij de bovenrand van de prothese anders zichtbaar is.

Aangezien de anatomische prothese een vertikale as heeft, is het nodig ze altijd via een inframammaire toegangsweg in te brengen

B.Profielen : Laag-,medium-, en hoogprofiel prothesen

Al naar gelang men voor een bepaalde basis meer hoogte wenst te geven, bestaan er laag- , middel- en hoogprofiel prothesen. Meestal zijn lage en middelhoge prothesen ideaal.

C.Textuur : de oppervlakte van de mantel of enveloppe

Men kent gladde of ruw getextureerde protheses. De ruwe prothesen zouden iets minder inkapseling vertonen (zie kapselvorming). De gladde worden niet vaak meer gebruikt.

 

CURRY NIEUW WONDERMIDDEL TEGEN RIMPELS?

Kurkuma ook Indiase geelwortel genoemd is een kruid dat currypoeder zijn gele kleur geeft. Kukuma wordt al langer beschouwd als een wonderkruid in India. Daar gebruiken ze het om allerlei kwaaltjes te verslaan. Het bevat namelijk veel antioxidanten en werkt ontstekingsremmend. Verouderen gaat gepaard met de vorming van vrije radicalen, die vallen de cellen aan en beschadigen het DNA, waardoor die afsterven. Antioxidanten kunnen deze vrije radicalen neutraliseren en zo schade aan de huid als fijne lijntjes, rimpels, donkere vlekken beperken. Een hydraterende crème op basis van een bestanddeel van curry zou dan ook moeten helpen rimpels en ouderdomsvlekjes te bestrijden. Reden om dit onder de loep te nemen en wat blijkt? Tijdens het onderzoek werd een groep van 89 vrouwen ingedeeld in een kurkumapoedergroep en een gewone antirimpelcrèmegroep. Bij de groep die een crème op basis van kurkuma smeerde verdwenen rimpels, fijne lijntjes en ouderdomsvlekjes met 15%. “Het gaat hier niet over holle cijfers, want zelfs met het blote oog was een duidelijke verbetering van 10% merkbaar”, laten wetenschappers weten.

Bron: https://50plus.blog.nl/

Peeling is terug van nooit weggeweest.

Wanneer men een peeling doet is dit hetzelfde als een laser behandeling of een mechanische schaving: de oppervlakkige lagen van de huid worden verwijderd zodat de onderste lagen voor een nieuwe huid kunnen zorgen. Die is dan gladder en zonder rimpels.

Peelings bestaan sinds het midden van de 19e eeuw, maar ze zijn maar echt betrouwbaar geworden sinds de jaren '80 van de vorige eeuw. Het belangrijkste was een standaardisatie door te voeren, zodat elke peeling dezelfde resultaten oplevert. Dat is nu zowat het geval. De risico's zijn nu veel beperkter.

Er bstaan tal van oplossingen die  effect hebben van oppervlakkig naar diep.

  • De alfa-hydroxy zuren(acids) AHA , zijn  oppervlakkige  peelings met beperkte resultatenzoals bijvoorbeeld melkzuur of salicylaten
  • De trichloorazijnzuren (TCA)geven een oppervlakkige tot gemiddelde diepe peel en zijn ideaal voor zonnebeschadiging van de huid, oppervlakkige rimpels, acnelittkens. Ze vertonen de beste verhouding tussen resultaat en risico.
  • De phenol peelings geven medium tot diepe peels maar kunnen gevaarlijk zijn doordat ze rithmestoornisen kunnen veroorzaken.

Het type huid en de plaats van peeling zijn ook van belang bij het uitkiezen van het type peeling.

Tenslotte is de voorbereiding en de nazorg ook belangrijk : men geeft antivirale middelen om een uitbarsting van mogelijke herpes te voorkomen. Na de behandeling is het belangrijk om de wondheling te volgen en bij te sturen door bepaalde crèmes, zodat een gelijkmatige genezing gebeurt.

Een peeling is dus een volwaardig alternatief op andere methoden, met dikwijls een veel beter resultaat.

 

Een facelift MACS (mini-lift) is een ingreep die bedoeld is om een gelaat op te frissen wanneer de schade nog niet te groot is. Hij wordt meestal toegepast vanaf 40-45 jaar. De grote voordelen zijn: een kortere genezingstijd, minder risico's op complicaties, kortere littekens.

Een facelift MACS is een beperkte lifting, zowel in de lengte van de incisie als de uitgebreidheid van de dissectie. De MACS lifting techniek (Minimal Access Cranial Suspension) is nieuw, wijdverspreid en populair omdat het minder lang duurt om te herstellen en de resultaten toch behoorlijk zijn en blijven over een termijn van enkele jaren. De innovatie bestaat in het aanbrengen van deze permanente tractiedraden waarmee de onderhuidse weefsels naar boven ophangen (cranial suspension).

Wie komt in aanmerking voor een MACS-lift?

Het zijn vooral jongere mensen waarbij de tekens van veroudering nog matig zijn, die baat hebben bij een facelift MACS of mini-lift. Dit type lifting is slechts van toepassing bij beginnende doorzakking van de huid. De gemiddelde leeftijd gaat van 40-55 jaar.

Doordat de trekkracht biijna volledig vertikaal is, zal hij voornamelijk een effect hebben op de kaaklijn.
Een halslift is trouwens goed te combineren met een MACS lift.
De nasolabiale plooien zullen minder veranderen omdat de richting van de trekkracht naar boven is en niet lateraal.
Een MACS lift met drie draden zal hier een beter effect hebben, omdat één van de draden het vet aanspant onder de jukboog. 

Er zijn twee varianten op deze lift:

Techniek met 2 suturen: beperkte MACS lift  

  • De incisie is beperkt tot voor het oor, zonder uitlopers naar de slapen.
  • De dissectie onder de huid is eveneens beperkt tot halverwege de wang.
  • De onderhuidse weefsels worden naar boven opgespannen door middel van twee permanente tractiedraden. Deze worden geplaatst in de fascia.
  • De overtollige huid wordt weggenomen, met een kort litteken.

Techniek met 3 suturen: de uitgebreidere vorm

  • De incisie is uitgebreider naar de temporaalstreek.
  • De dissectie onder de huid is eveneens breder tot voorbij halverwege de wang.
  • De onderhuidse weefsels worden naar boven opgespannen door middel van drie permanente tractiedraden, die op de fascia geplaatst worden.
  • De overtollige huid wordt weggenomen en het litteken wordt kort gehouden.

Dit is een veilige techniek en de complicaties zijn beperkt:

  • moeilijkere littekenvorming.
  • hypertrophische ontwikkeling met roodheid en zwelling.
  • wat pijn door de tractiedraden gedurende enkele weken.

Abdominoplastie : nieuwere technieken

huidspanning van hoog naar laag waardoor grotere wegname van huid

Hoge spanningsabodminoplastie

Klassieke abdominoplasties geven niet altijd het gewenste resultaat omdat de huid alleen in een vertikale wijze wordt weggenomen.
Er bestaat meestal ook een huidoverschot in laterale zin, naar de lies toe.
Bovendien doet men meestal geen uitgebreide liposuctie op de buikwand omdat dit tot schade zou kunnen leiden.

Een hoge spanning abdominoplastie is in vele opzichten een volledig nieuwe techniek waarbij men maximale trekkracht uitoefent  op de huid , zowle in laterale als in vertikale zin.

De voordelen zijn meervoudig :

    Een liposuctie van zowel onderbuik als bovenbuik  kan uitgevoerd worden , wat een beter esthetisch resultaat geeft
    De zenuwen zowel als de bloedvaten worden niet doorgesneden, waarbij het gevoel van de huid van de onderbuik gevrijwaard blijft.
    De buikwand blijft ook beter doorbloed.

    Er kan meer huid worden weggenomen ,zowel verticaal als lateraal. Meestal de heel huid tussen navel en pubis
       De lymfevaten worden niet geraakt zodat  er geen uitstorting of seroom gebeurt
    Door de gelijkmatige trekkracht op de geheel buik uitgeoefend is er minder kans op problemen

De nadelen zijn :

    De ingreep duurt langer ( 3 uur ipv 2 uur)
    Daardoor is ze ook duurder
    Het litteken is langer omdat men ook lateraal huid wegneemt. Er wordt echter rekening gehouden dat het litteken zeer laag boven de pubis en in de liesstreek blijft.
    De patient moet in gebogen houding blijven gedurende 2-3 dagen om geen bijkomende tractie te hebben op de huid

De techniek in een notedop

    Liposuctie over het gehele abdomen
    Losmaken en wegname  van de huid tot de navel  
    De navel  wordt losgemaakt, maar blijft gesteeld ter plaatse zitten
    Een tunnel van 12 cm breed wordt gemaakt tussen navel naar boventot tegen het borstbeen.
    Horizontale hechtingen worden in deze tunnel geplaatst om een taille te maken
    Vertikale hechtingen worden tussen huid en fascia  geplaatst om de huid onder spanning naar beneden te brengen
    De overtollige huid wordt weggenomen
    De wonde wordt in 2 lagen gesloten
    De Navel wordt opnieuw op zijn oorspronkelijke plaats ingeplant en gehecht

Roze stippelllijn : hoge spanning abdominoplastie

Een nieuw silhouet met strakke, mooie lichaamscontouren ligt weer binnen handbereik. Ons lichaam wordt weer in harmonie gebracht én dit met blijvend resultaat.

Liposuctie is een methode voor figuurcorrectie en kan een verbetering geven van de sinaasappelhuid-structuur (cellulitis). Het is soms moeilijk om op sommige plaatsen vet te verliezen: de buik bij mannen en de heupen en billen (rijbroek) bij vrouwen. Tijdens een liposuctie wordt onderhuids vet verwijderd door het weg te zuigen.

Liposuctie is geen methode om te vermageren en ook niet bedoeld om zwaarlijvigheid te corrigeren. Hoe slanker de patiënt met een lokaal vetkussen, hoe beter de resultaten te voorspellen zijn. Het definitieve resultaat van een liposuctie is afhankelijk van de hoeveelheid verwijderd vetweefsel en de elasticiteit van de bovenliggende huid. 

Ook voor een liposuctie kunt u terecht in onze kliniek in Antwerpen en Merchtem.

Liposuctie is één van de meest populaire ingrepen. Het is daarom begrijpelijk dat er steeds nieuwere technieken geïntroduceerd worden om van het vet af te geraken.

We leggen u uit waarom de nieuwste technieken niet altijd betere resultaten geven.

1. Klassieke liposuctie onder plaatselijke verdoving

Als een liposuctie 1 of 2 zones met veel vetweefsel omvat, zoals bijvoorbeeld op de buitenkant van de dijen en de heupen, is plaatselijke verdoving mogelijk. Voor 3 of meer zones is ze ook nog mogelijk maar met beperkingen (zie hieronder bij nadelen). De zones worden plaatselijk verdoofd, zonder noemenswaardige pijn. Eventueel passen we een vorm van intraveneuze sedatie toe. Volledige narcose kan ook. De liposuctie gebeurt ook met fijne canules die veel minder beschadiging veroorzaken.

Wat zijn de voordelen van deze techniek met dunne canules?

  1. Liposuctie gebeurt dikwijls zonder algemene anesthesie, dus geen uitslaap en geen misselijkheid.
  2. U kan na een tiental minuten al onze kliniek in Antwerpen of Merchtem verlaten zonder dat u moet uitslapen in een bed.
  3. U heeft geen of matige pijn omdat de plaatselijke verdoving tot 18 uur na de ingreep blijft doorwerken.
  4. Het bloedverlies is zeer beperkt, blauwe plekken en zwellingen ook.
  5. Een elastisch verband is maar nodig tot 5 dagen na de ingreep.
  6. De resultaten zijn na 1 maand tot 6 weken volledig zichtbaar.
  7. Sporten kan ook al na 1 week.
  8. Doordat de vetafzuiging gebeurt via superdunne buisjes, zijn de resultaten zeer gelijkmatig. Er zijn geen onregelmatigheden in het reliëf van de behandelde zone. Dit is vooral belangrijk voor de moeilijke zones zoals de binnenkant van de dijen, voorste dijen, abdomen boven de navel, kuiten en enkels.
  9. Grote hoeveelheden tussen 200 en 2000 cc kunnen in 1x weggenomen worden.
  10. Er moeten geen grote hoeveelheden vocht intraveneus toegediend worden.

Zijn er dan geen nadelen?

1. De beperkende factor is de hoeveelheid plaatselijk verdovingsmiddel dat toegediend wordt. Het kan dus zijn dat er 2 vetrijke zones behandeld worden of 3 of 4 vetarme zones.
2. De ingreep duurt langer. Dit vraagt geduld van de patiënt.

2. Waterstraal liposuctie (Body Jet)

Dit is onze nieuwste aanwinst. Het vet wordt losgemaakt door middel van een waterstraal. Met deze techniek kan men ook vetweefsel oogsten voor transplantatie. De overlevingskansen voor het getransplanteerde vet  (bvb. borst, billen, handen, gelaat) zijn dus optimaal. Daarbij blijven zowel bloedvaten als zenuwen onbeschadigd. 

HIER IS EEN  filmpje OVER DE BODY-JET TECHNIEK

De voordelen op een rijtje:

  • Geen beschadiging van bloedvaten = geen of weinig blauwe plekken.
  • Geen beschadiging van zenuwen = veel minder pijnlijk.
  • Minder ontstekingsreactie = snellere genezing en minder pijnlijk.
  • Is aangenamer om onder plaatselijke verdoving te gebeuren + behandeling van meer zones mogelijk.
  • Men kan het vet ook collecteren en zonder bijkomende behandeling op een andere plaats transplanteren. Hierbij blijft het probleem dat dit getransplanteerde vet op termijn moet overleven dankzij een goede bloedsvoorziening in de omgeving. Het is een techniek die nog niet erg verspreid is, omwille van de investeringskosten.

Nadeel: Het is duurder dan de klassieke liposuctie omwille van dure éénmalige gebruiksmaterialen.

3. Externe afbraak vetcellen door koude-niet invasieve techniek

Een nieuwe technologie -de cryolipolysis- bestaat er in de vetcellen af te koelen. Dit kan met een toestel dat doorheen de huid de vetcellen zal afkoelen. Vetcellen verdragen dit slecht en gaan afsterven.

De behandeling is dus niet invasief en duurt ongeveer een uur. Ze wordt toegepast op de buik, de heupen (love handles), de rug en de armen. Buiten wat blauwe plekken (uitzonderlijk) is de techniek ook erg veilig. Nadeel is wel dat het 4 maanden duurt vooraleer resultaten worden gezien. Men kan de techniek opieuw toepassen op dezelfde zone, na 2 maanden.

HIER IS EEN FILMPJE OVER DEZE TECHNIEK

Studies bewijzen dat bij elke behandeling ongeveer 25% van het vetweefsel verdwijnt. Hieronder ziet men een van de drie eenheden. Zij zuigen de huid aan onder matige onderdruk en koelen die af. Tussen het aanzuigstuk en de huid wordt een geldoek gelegd om de onderdruk te behouden en de koude gelijkmatig te verspreiden.
Er wordt gewerkt met temperaturen tussen -2° en -11° maximaal.
De duur van de ingreep ligt tussen 45 min en 60 min.

Zuig- en koeleenheid die op de huid geplaatst wordt

Hoe verloopt een klassieke liposuctie?

Kom erachter hoe een klassieke liposuctie verloopt en ontdek alle voor- en nadelen.

De "natte" methode

1. De zone wordt eerst opgeblazen met fysiologisch vocht en adrenaline om : 

  • De toegang van de kanules gemakkelijker te maken.
  • De wegname van vet gelijkmatiger te laten verlopen.
  • De bloedvaten te doen samentrekken met minder bloedverlies als gevolg.

2. Bij lokale verdoving wordt er nog een verdovingsmiddel toegevoegd. 
3. Men maakt een kleine incisie op afstand van de zone.
4. De zones worden vanuit twee richtingen en waaiervormig behandeld voor een gelijkmatig resultaat.
5. De incisies worden gehecht en een verband wordt aangelegd.
6. Een drukverband of een elastisch verband ( buikverband, lipo-panty, kous...) worden aangebracht om tegendruk te geven en bloedingen en zwelling tegen te gaan.

Voorzorgsmaatregelen bij wegname grote volumes vet

Bij het wegnemen van grote volumes vet reageert het lichaam door vocht aan te brengen in de lipo zones. Dit vocht wordt onttrokken aan de bloedbaan en de bloeddruk kan dalen. Om dit te vermijden wordt vanaf een bepaald volume plasma expanders ovv een infuus toegediend. Deze normalizeren het volume en dus ook de druk van de bloedvaten. Bij kleine tot middelmatige volumes is dit niet nodig.

 

 

 

Het totale aantal complicaties is uiterst gering: onder de 2%. Voor de volledigheid leest u hier wat de mogelijke scenario’s zijn.

Hematoom:
Hoeveelheid bloed tussen de weefsels. Dit wordt omgevormd tot een littekenplaat die over verloop van enkele maanden verdwijnt. Dit kan tijdelijk een lokale zwelling veroorzaken.

Blauwe plek of ecchymose:
Doorsijpeling van bloed naar de huid. Dit kan de huid donkerblauw kleuren, waarna het binnen een tijdsbestek van 2 weken terug verdwijnt.

Seromen:
Uitstortingen van geel vloeibaar vocht (lymfevocht) omwille van tijdelijke beschadiging van de lymfebanen. Het vocht dient soms met een spuit afgezogen te worden. Op termijn verdwijnt een seroom spontaan.

Infecties:
Ze zijn zeldzaam (ik heb het zelf nog nooit meegemaakt) maar ze moeten snel met antibiotica worden onderdrukt. Daarom wordt er vrij snel een controle gedaan, na de liposuctie.

Esthetische schade:
Kan ontstaan bij een slecht doorgevoerde ingreep, waarbij het wegnemen van teveel vet het grootste probleem is. Maar meestal gaat het om nog achtergebleven vetweefsel dat door middel van een "retouche" onder plaatselijke verdoving kan opgelost worden. 

1. De voorbereiding voor de ingreep

Consultatie

Een persoonlijke consultatie gaat elke ingreep vooraf. Dit kan eventueel de dag zelf of ervoor. Dit hangt van de omstandigheden af.
We hebben consultaties na afspraak op dinsdag vanaf 16u30 en zaterdag vanaf 10u30.

Dossier opmaken

Er wordt in het bijzonder gekeken of u gezond bent om een ingreep te ondergaan en of er bijzondere maatregelen dienen getroffen te worden als u een risico hebt op diepe veneuse thrombose.(DVT) Dit risico is echter zeer klein.

Voorafgaandelijke ziektes en operaties worden genoteerd, alsook allergieën, medicatie en andere belangrijke gegevens ter voorbereiding.

Roken

Roken is bijzonder schadelijk in geval van heelkunde omdat het de productie van slijmen in de longen bevordert. Bovendien vermindert het de doorbloeding van de weefsels, wat schade kan toebrengen aan de weefsels. Het is dan ook zeer belangrijk het roken te beperken. Dit dient besproken te worden voor de ingreep.

Bloedname

Een bloedname is vereist in geval van algemene anesthesie. Hiertoe wordt een voorschift gemaakt. De resultaten zijn geldig voor een maand, dus laten doen binnen de maand dat u geopereerd wordt. De resultaten worden best meegebracht indien u de bloedname niet in het ziekenhuis laat doen.

Verdere onderzoeken

Electrocardiogram en radiografie van de longen slechts indien aangewezen in bepaalde gevallen.

Foto's

Er worden voor en na de ingreep foto's gemaakt, in de eerste plaats om zelf na te gaan of de resultaten naar wens zijn. Eventueel kunnen ze ook naar de patient opgestuurd worden via e-mail.

2. De ingreep zelf

Opname

Meestal geen opname nodig, zeker voor de kleinere lipo's en die met de Body-Jet. Na de ingreep wacht u nog een kwartier om te observeren of alles goed gaat en dan kan u gaan.

Betalingen

In het ziekenhuis

De voorschotbetaling gebeurt eveneens voor de ingreep aan de balie. Het kan met een kredietkaart ( denk aan de limieten) of met cash geld. U krijgt dan een ontvangstbewijs. Pas na twee maand krijgt u een eindfactuur. Wij letten er op dat het voorschot de kosten dekt, maar dit is niet altijd het geval. Het type kamer, de variaties in toegediende medicatie en andere posten kunnen dit beinvloeden. Een eindfactuur wordt u na 2 maanden opgestuurd. Mocht deze afwijken van het voorschot, dan kijk neem ik dit met u door.

In de Corpusplus Kliniek betaalt u bij behandeling.

Nuchter zijn

Meestal gebeurt de ingreep onder plaatselijke verdoving. Indien de ingreep gebeurt onder algemene verdoving, moet u nuchter zijn gedurende 6 uur voor de ingreep. Aangezien we in de namiddag opereren vanaf 13u15 kan u tot s'morgens 7u15 een volledig ontbijt nemen. Daarna mag u wat water drinken.

Pijn

Een liposuctie is geen erg pijnlijke ingreep. U zal slechts tijdens de ingreep en gedurende 24 uur daarna intraveneuse pijnstillers nodig hebben. U kan pijnstillers innemen en dit tot 3-4 dagen na de ingreep. Het is nuttig deze pijnstiller vooraf reeds te kopen. Pijnstillers zijn te verkrijgen zonder voorschrift. Men kan in een ziekenhuis geen medicatie meegeven met de patiente.

Verband

Een nauw aansluitend gaine wordt na de ingreep aangelegd :

  • immobilisatie van de wonde met minder pijn tot gevolg
  • een antiseptische zalf op de insneden

3. Na de ingreep

Overnachting

Meestal wordt een behandeling in daghospitalisatie voorzien, waarbij u niet in het ziekenhuis dient te overnachten. Zo nodig kan één nacht hospitalisatie voorzien worden.

De redenen voor overnachting kunnen zijn :

  • er wordt de eerste nacht over u gewaakt door gequalifieerde verpleegsters op de dienst.
  • goed te herstellen van de algemene anesthesie.
  • pijnstillers langs intraveneuse weg te krijgen die doeltreffender zijn dan pilletjes.
  • de volgende morgen een controle te kunnen doen,drainagebuisjes te verwijderen en een nieuw verband aan te leggen indien nodig.

Uiteraard is een overnachting duurder dan een daghospitalisatie.

Opvolging

Indien u in Belgie verblijft, dan volg ik de toestand persoonlijk op tot u naar huis gaat. Zoniet, wordt u verwacht op consultatie na 3 dagen, één week, één maand en zes maand. Dit schema kan varieren.

Verbanden

In de regel zijn de verbanden goed voor één week. Wij gebruiken als antisepticum altijd Isobethadine zalf, die zijn werking gedurende één week kan uitoefenen zonder problemen. Het is aan te raden deze zalf aan te kopen om later zelf het verband te kunnen wisselen, indien nodig.
Meestal wordt de zalf op de wonde aangebracht hierover komt een (gewatteerde) compresse en als laatste een kleefpleister type papierkleefpleister.

Hechtingen

Alleen niet resorbeerbare hechtingen dienen verwijderd te worden. De hechtingen dienen verwijderd te worden tussen dag 6 en 8.

Herstel

Onmiddellijk herstel (geen pijn, kunnen reizen zonder problemen, maar nog steeds gezwollen en blauwe verkleuringen) tussen 1 en 2 dagen.

Laat herstel (eindresultaat, zwellingen weg, geen gevoelige of pijnlijke gevolgen) tussen 4 en 6 maanden.

Borstvergroting - Corpusplus

Een borstvergroting is één van de meest uitgevoerde esthetische ingrepen. Uit onderzoek blijkt dat vele vrouwen niet tevreden zijn over de grootte of de vorm van hun borsten. Vooral na een zwangerschap, borstvoeding, gewichtsverlies of veroudering verliezen vele borsten hun originele vorm zodat sneller een borstvergroting overwogen wordt. Borstvergroting is één van de plastisch chirurgische operaties die het zelfbeeld en de vrouwelijkheid aanzienlijk doet toenemen en daardoor een zeer positieve psychologische invloed heeft. 

Borstvergroting is in principe een kleine ingreep met een zeer bevredigend resultaat voor de patiente.

Borstvergroting met eigen vetweefsel

Technieken worden ontwikkeld om ook een borstaugmentatie met eigen vetweefsel mogelijk te maken. We verwijzen naar het hoofdstuk vettransplantie.

Borstvergroting met silicone prothesen

Volume bepalen met pasprothesen tijdens de consultatieBorstvergroting met prothesen

Bij elke borstvergroting wil ik ervoor zorgen dat u als patiënt het volume krijgt dat u wenst. Maar dit volume moet wel passen bij uw lichaamsvorm. Daarom adviseer ik u tijdens de consultatie, met pasprothesen. Breng tijdens de consultlatie een BH mee zonder vullingen en een passend truitje of T-shirt zodat u zelf het best kan beoordelen wat de resultaten kunen zijn.

De operatie wordt met de grootste zorg uitgevoerd door mij, dr. Tytgat, in de Kliniek Corpus Plus te Merchtem en het Monica-ziekenhuis in Antwerpen (België).

Een borstvergroting is geen eenvoudige ingreep, wat men u ook mag vertellen. Om de ingreep goed te laten verlopen en complicaties achteraf te vermijden, zijn vele stappen nodig. 

De specifieke plaatsing van een prothese onder de klier bij een borstvergroting garandeert belangrijke voordelen:

  • zeer beperkt risico op verharding van de prothese (het grootste probleem).
  • veel minder zwelling en pijn dan gewone plaatsing. Eén dag pijnstillers nemen is de regel.
  • geen overnachting nodig.
  • een uitstekend natuurlijk resultaat.

Hieronder kunt u meer lezen over borstvergroting.

Dit is belangrijke en feitelijke informatie die u toelaat met kennis van zaken te beslissen.

Een verhaal rond borstvergroting onder plaatselijke verdoving

An komt tegen 11u in het ziekenhuis. Ze heeft dezelfde morgen nog een volledig ontbijt kunnen nemen.

Om 13u15 begint de ingreep onder plaatselijke verdoving, Dit gebeurt onder toezicht van meetapparatuur, zoals pols, ekg, zuurstofsaturatie, enz. Veiligheid is het belangrijkste thema. De ingreep duurt ongeveer één uur. Ondertussen krijgt ze ook intraveneus pijnstillers en een antibioticum om elke infectie te voorkomen.

De oplossing die plaatselijk wordt ingespoten -onder de klier en boven de spier- heeft grote voordelen:

  • ze is niet pijnlijk omdat ze gebufferd is. De zuurte van het lokaal verdovingsmiddel wordt geneutralizeerd.
  • ze zorgt er voor dat er zeer weinig tot geen bloeding is, dus gering risico op kapsulaire contractuur.
  • ze maakt een dissectie met de vingers mogelijk (digitoclasie) wat de weefsels minder beschadigt.
  • het opsporen van de zenuw naar de tepel -die in de buurt ligt- wordt makkelijker. Men bewaart de gevoeligheid naar de tepel.
  • door de adrenaline in de oplossing duurt de verdoving veel langer dan de ingreep en heeft nog effect wanneer de patiente naar huis is.
  • de plaatselijke verdoving verhindert alle mogelijke problemen die een anesthesie kunnen geven.
  • bovendien moet An niet in het ziekenhuis blijven om uit te slapen.

Na de ingreep blijft An nog een aantal uren onder observatie, waarna ze naar huis kan gaan. Ze mag evenwel niet zelf met de wagen rijden.
Ze heeft een verband dat de borsten goed omsluit en positioneert, zodat de prothesen op de juiste plaats zitten.

Ze neemt thuis verder pijnstillers en komt drie dagen later op controle. Vijf dagen na de ingreep worden draden weggenomen, die in de huid geweven werden. Dit doet geen pijn.
Een laatste controle gebeurt na één maand, wanneer de zwelling is weggetrokken. Pas dan kunnen nieuwe BH's gekocht worden die volledig passen.

De techniek van een borstvergroting in een notendop

Lees alle technische details van een borstaugmentatie en ontdek hoe wij de prothese onder de klier steken in plaats van onder de spier.

1. Eerst wordt onder de borst een oplossing ingespoten. Hierdoor ontstaat een kussen van vocht, waardoor het losmaken van weefsels gemakkelijker wordt en ook minder kans op bloeden heeft.

2. Incisie van ongeveer 4 cm in de plooi onder de borst. Dit is de beste plaats om onopgemerkt te blijven. Deze incisie geneest het makkelijkst met een fijne lijn als gevolg. Ze laat bovendien toe van het hele veld te inspecteren, zodat bloedingen gemakkelijk opgespoord kunnen worden en gestopt. 

Incisie bij borstvergroting

3. Losmaken van de loge voor de prothese. Dit wordt met de vinger gedaan en niet met een schaar. De reden hiervoor is tweevoudig:

  • mogelijke bloedingen worden gestopt.
  • zo voelt men de zenuw (IV) die naar de tepel gaat en vermijdt men hem te beschadigen. Deze is namelijk haardun en kan gemakkelijk overgesneden worden.Bezenuwing van de borst

4. De loge wordt breder dan de doormeter van de prothese gemaakt, zodat de prothese over de volgende dagen haar juiste plaats inneemt. De prothese bij borstvergroting wordt ook door het verband op de juiste plaats gehouden.

5. Plaatsing onder de klier, boven de spier.

Prothese borstvergroting boven of onder de spier

Onder de klier is de natuurljke plaats van een borstprothese, 60% van de chirurgen plaatsen de prothese bij borstvergroting onder de klier. Dit heeft voordelen: de bloedvaten zijn kleiner en bloeden minder, er dient geen spier ingesneden te worden om de prothese te plaatsen, de visuele controle op bloeding is makkelijker.

6. Augmentatie meestal met een ronde prothese met gemiddelde hoogte. Zo nodig met een druppelgevormde prothese, in bepaalde gevallen.

  • de prothese is gevuld met cohesive gel silicone die op zachte gum lijkt.
  • een levenslange garantie.

7. Controle op bloeding na borstvergroting. Het veld moet bloedloos zijn, dit garandeert dat er geen capsulaire fibrose of verharding van de prothese optreedt.

8. Sluiten van de wonde in twee lagen. De huiddraad is doorheen de huid geweven en is niet zichtbaar. Hij wordt verwijderd na 5 dagen, zonder pijn.

9. De behandeling gebeurt onder plaatselijke of algemene verdoving. U hoeft niet te overnachten.

Complicaties borstvergroting

Van de mogelijke complicaties bij een borstvergroting is de verharding van de borsten (kapsulaire fibrose) de meest frequente. Ik zie dit in minder dan 1% van de gevallen. We bespreken alle mogelijke scenario’s voor de operatie.

1. Kapsulaire Fibrose

Wanneer bloed aanwezig blijft rond de prothese wordt dit door het lichaam afgebroken in de loop van de weken, volgend op de operatie.

Er vormt zich een mantel bestaande uit littekenweefsel rond de prothese, die de prothese letterlijk wurgt. De vlakke prothese vervormt tot een bol. Afhankelijk van de graad van samentrekking zal dit voelbaar en zichtbaar worden. Bovendien is het een pijnlijk proces.

Verharding van de borsten na borstvergroting

Voorkomen is het beste, door er voor te zorgen dat er geen bloed achterblijft in de loge waar de prothese zit. Daarom spoelen wij die loge uitvoerig met fysiologisch vocht. Bovendien zetten we soms drainagebuisjes om dit vocht te verwijderen.

Een sterke kapsulaire fibrose dient operatief behandeld te worden: 

Via dezelfde inframammaire toegang wordt eerst de prothese verwijderd en dan het littekenvormig kapsel ingesneden. Dit noemt men een kapsulotomie.

Bij een kapsulectomie wordt ook het kapsel weggenomen. Na het verwijderen van het kapsel kan opnieuw een bloeding ontstaan met een nieuw kapsel. Een kapsulotomie geniet daarom de voorkeur.
Daarna wordt de prothese terug op haar plaats gebracht en wordt de wonde gesloten in twee vlakken, al dan niet met een drainagebuisje.

2. Bloedingen en bloedcollecties (hematoma's)

Er kunnen zich bloedingen voordoen tijdens of na de operatie.
Die kunnen een sterke spanning veroorzaken op de suturen, die kunnen lossen. Bovendien kunnen ze sterk bijdragen tot de vorming van een kapsulaire fibrose.

Om dit te voorkomen:

  • Schroeien we nauwgezet alle kleine bloedvaten in de loge waar de prothese komt. Dit kan alleen bij een inframammaire toegang.
  • Spoelen we de loge van de prothese uitvoerig met fysiologisch vocht. De zuurstof in dit vocht doet het bloed in de bloedvaten stollen. Het oude bloed wordt met het vocht verdund zodat het gemakkelijker wegloopt via de drainagebuisjes.

Het verband is ook belangrijk bij borstvergroting: het moet de borst immobilizeren op de thorax, zodat de wrijving geen bloedvaten doet bloeden.

Mocht de bloeding blijven aanhouden dan moet men opnieuw ingrijpen om het spuitende bloedvat af te klemmen.

  • De prothese wordt verwijderd.
  • Het bloed wordt weggezogen.
  • De bloeding wordt opgezocht en gestopt.
  • De hele loge wordt gespoeld met fysiologisch vocht.
  • De prothese wordt terug ingebracht.
  • De wonde wordt in twee lagen gesloten.

Gelukkig gebeurt dit zelden. Een laattijdig gevolg van teveel oud bloed in de loge van de prothese bij borstvergroting is kapsulaire fibrose.

3. Openvallen van de sutuur

Dit kan gebeuren in twee omstandigheden:

  • De patiente rookt veel na de ingreep, zodat de wonde niet kan dichtgroeien. De wonde valt dan geleidelijk open en de prothese is dan zichtbaar.
  • Een sterke bloeding zet de sutuur onder spanning en deze lost uiteindelijk.

In beide gevallen wordt de prothese weggenomen omdat men er van uitgaat dat de loge geinfecteerd is. De infectie wordt behandeld met antibiotica en na enkele maanden wordt opnieuw een prothese geplaatst. In uitzonderljke gevallen kan de prothese nog gered worden door een sutuur te zetten, indien het om een kleine opening gaat. Er worden dan antibiotica gegeven gedurende 10 dagen.

4. Infectie

Infecties zijn zeer zeldzaam, maar wanneer ze voorkomen bij een borstprothese moeten ze wel op een drastische manier behandeld worden.

Er worden antibiotica toegediend en de prothesen worden verwijderd. Na enkele maanden kan men opnieuw prothesen plaatsen. Indien ze niet verwijderd worden, zal de infectie opnieuw opflakkeren, nadat de antibiotica gestopt zijn. Eens de prothesen eruit, stopt de infectie binnen enkele dagen. Prothesen onderhouden dus infecties.

Infecties komen tot uiting binnen de week na het plaatsen van de prothesen. Zelf heb ik nog nooit een infectie gezien als gevolg van het plaatsen van een prothese. Ze zijn meestal secundair, ten gevolge van bvb het loslaten van de wonde.

Bevorderende factoren zijn vooral roken na de ingreep, waardoor rond de borst minder doorbloeding is, maar ook een sterke bloeding waardoor veel oud bloed aanwezig is waar bacterien zich uiteindelijk nestelen. Antibiotica helpen hier alleen om de toestand te stabilizeren, dikwijls blijft de infectie bestaan tot de prothesen verwijderd worden.

5. Seromen

Dit komt uiterst zeldzame voor en is een accumulatie van sereus vocht of lymfevocht in de poche rond de prothese. In elk geval wordt eerst geobserveerd of het vocht niet vanzelf verdwijnt. Zo niet, kan men nog altijd de prothese verwijderen en na maanden opnieuw een prothese steken. Meestal herhaalt zich deze toestand niet, maar dit kan niet uitgesloten worden. Deze complicatie lijkt meer voor te komen bij het vervangen van prothesen. De uitlokkende factoren zouden dan calcificaties of lekkende siliconen kunnen zijn.

6. Gevoelloze tepels Bezenuwing van de borst

Indien de zenuw (IV) naar de tepel geraakt wordt is die tijdelijk of definitief ongevoelig. Dit kan vermeden worden door hem te localizeren tijdens de plaatsing van de prothese. Deze zenuw komt in de borst langs de zijkant. Maar soms takt hij af in het midden van de borst. Hij is dan kwetsbaar omdat hij in de weg staat bij het maken van de loge waar de prothese in moet komen. Het voorafgaandelijk opspannen van dit gebied door inspuitingen met fysiologisch vocht, maakt het opsporen en vermijden van de zenuw gemakkelijker.

1. De voorbereiding voor de ingreep
 
Consultatie
Een persoonlijke consultatie gaat elke ingreep vooraf.

Consultaties in Merchtem-Brussegem 
Kliniek Corpusplus
Brusselsesteenweg 357A
1785   Merchtem – Brussegem
Consultaties na afspraak
Maandag vanaf 10u
Donderdag vanaf 14u
Tel : 0475 740884

Consultaties in Antwerpen
A.Z. Monica Deurne
Florent Pauwelslei 1
2100   Deurne
Dinsdag vanaf 16u
Zaterdag vanaf 10u30
Consultaties uitsluitend na afspraak op 03 320 50 05
Consultaties kosten: 30 eur

Dossier opmaken
Er wordt in het bijzonder gekeken of u gezond bent om een ingreep te ondergaan en of bijzondere maatregelen dienen getroffen te worden indien u geen risico hebt op diepe veneuse thrombose (DVT). Dit risico is echter zeer klein. Voorafgaandelijke ziektes en operaties worden genoteerd, alsook allergieën, medicatie en andere belangrijke gegevens ter voorbereiding.
 
Roken
Roken is bijzonder schadelijk in geval van heelkunde omdat het de productie van slijmen in de longen bevordert. Bovendien vermindert het de doorbloeding van de weefsels, wat schade kan toebrengen aan de weefsels. Het is dan ook zeer belangrijk het roken te beperken. Dit dient besproken te worden voor de ingreep.
 
Bloedname
Een bloedname is vereist in geval van algemene anesthesie. Hiertoe wordt een voorschift gemaakt. De resultaten zijn geldig voor een maand, dus laten doen binnen de maand dat u geopereerd wordt. De resultaten worden best meegebracht indien u de bloedname niet in het ziekenhuis laat doen.
    
Verdere onderzoeken
Electrocardiogram en radiografie van de longen slechts indien aangewezen in bepaalde gevallen.
 
Foto's
Er worden voor en na de ingreep foto's gemaakt, in de eerste plaats om zelf na te gaan of de resultaten naar wens zijn. Eventueel kunnen ze ook naar de patient opgestuurd worden via e-mail.
 
2. De ingreep zelf
 
Opname
Bij algemene narcose wordt u opgenomen in het daghospitaal. Vraag aan de receptie van het ziekenhuis welke de verschillende prijzen zijn die hiermee gepaard gaan. Lees de geschreven afspraken voor u ze tekent.
Bij plaatselijke verdoving komt u ambulant. Geen hospitalisatie nodig.

Betalingen
De voorschotbetaling gebeurt eveneens voor de ingreep aan de balie. Het kan met een kredietkaart (denk aan de limieten) of met cash geld. U krijgt dan een ontvangstbewijs. Pas na twee maand krijgt u een eindfactuur. Wij letten er op dat het voorschot de kosten dekt, maar dit is niet altijd het geval. Het type kamer, de variaties in toegediende medicatie en andere kosten kunnen dit beinvloeden. Een eindfactuur wordt u na 2 maanden opgestuurd.

Nuchter zijn
Indien de ingreep gebeurt onder algemene verdoving, moet u nuchter zijn gedurende 6 uur voor de ingreep. Aangezien we in de namiddag opereren vanaf 13u15, kan u tot s'morgens 7u15 een volledig ontbijt nemen. Daarna mag u wat water drinken.
 
Pijn
Een borstreductie of lifting is geen erg pijnlijke ingreep, in tegenstelling wat men denkt. U zal tijdens de ingreep en gedurende 24 uur na de ingreep intraveneuse pijnstillers krijgen. U kan tot 2 gram paracetamol innemen en dit tot 3-4 dagen na de ingreep. Het is nuttig deze pijnstiller vooraf reeds te kopen. Men kan in een ziekenhuis geen medicatie meegeven met de patient. Paracetamol is te verkrijgen zonder voorschrift.
 
Verband
Een nauw aansluitend verband wordt na de ingreep aangelegd :

  • Immobilisatie van de wonde met minder pijn tot gevolg.
  • Een antiseptische zalf verhindert infectie van de wonde. 

3. Na de ingreep  
Opvolging
Indien u in Belgie verblijft, dan volg ik de toestand persoonlijk op tot u naar huis gaat. Zoniet, wordt u verwacht op consultatie na 3 dagen, één week, één maand en zes maanden. Dit schema kan varieren.
 
Verbanden
In de regel zijn de verbanden goed voor één week. Wij gebruiken als antisepticum altijd Isobethadine zalf, die zijn werking gedurende één week kan uitoefenen zonder problemen.
Het is aan te raden deze zalf aan te kopen om later zelf het verband te kunnen wisselen, indien nodig.
Meestal wordt de zalf op de wonde aangebracht hierover komt een (gewatteerde) compresse en als laatste een kleefpleister type papierkleefpleister.
 
Hechtingen
Alleen niet resorbeerbare hechtingen dienen verwijderd te worden. De hechtingen dienen verwijderd te worden tussen dag 6 en dag 8.
 
Herstel
Onmiddellijk herstel (geen pijn, kunnen reizen zonder problemen, maar nog steeds gezwollen en blauwe verkleuringen) tussen 1 en 2 dagen.
 
Laat herstel (eindresultaat, zwellingen weg, geen gevoelige of pijnlijke gevolgen) tussen 4 en 6 weken.

Tip
Beugel BH's drukken op het litteken en maken het fijner en vlakker.  Koop geen sport BH's, die zijn voor niets nodig.

Vragen en antwoorden

Ontdek de antwoorden op de meest courante vragen rond borstvergroting. Zit u toch nog met andere vragen of wilt u een afspraak maken voor een consultatie in Antwerpen? Neem dan gerust contact op.

1. Hoe lang duurt het voor ik kan gaan werken?
De meeste patienten kunnen gaan werken na een viertal dagen. Met een goed steunende BH is dit zonder meer mogelijk.

2. Is dit een pijnlijke operatie?
Wanneer de prothese bij borstvergroting tegen de gevoelszenuw drukt, geeft dit pijn in de tepel gedurende een tweetal weken. Dit is echter uitzonderlijk. De pijn kan enkele dagen duren. De beste remedie is een BH blijven dragen omdat dit de borsten immobilizeerd en pijnstillers (Paracetamol ) te nemen.

3. Wie bepaalt het volume?
Uzelf, dankzij onze methode die we beschrijven onder "welke grootte? ". Wij blijven u echter met raad en daad bijstaan.

4. Kan deze ingreep onder plaatselijke verdoving?
Dit kan ook, het duur iets langer voor de verdoving, maar u kan dezelfde dag naar huis.

5. Moeten er drainagebuisjes aangebracht worden?
Wanneer er veel vocht in de loge ingespoten werd, kunnen we dit via een drain laten weglopen. Het hangt er van af hoe droog de loge is bij het sluiten. Ze blijven slechts 12 uur zitten.

6. Moet ik overnachten?
De ingreep voor een borstvergroting kan zonder problemen in daghospitalisatie waarbij u dezelfde dag thuis bent.

7. Wanneer kan ik sporten?
Sommige sporten ( zwemmen) kan u reeds na 2 weken opnieuw opnemen, andere ( lopen, fietsen en vechtsporten) vereisen een rust van 2 maanden.

8. Hoe snel na een bevalling kan een borstvergroting?
Wij raden 12 maanden aan, bij borstvoeding tot anderhalf jaar.

9. Heb ik nog gevoel in mijn tepels na de operatie?
Wanneer de gevoelszenuw gevonden wordt bij de ontwikkeling van de loge, kan hij gespaard blijven. Uizonderlijk wordt hij beschadigd, dan nog komt er een deel gevoel terug in de tepel, al duurt het meerdere maanden.

10. Kan ik later nog borstvoeding geven?
Dit kan zonder meer, de prothesen zitten achter de klier, met een stevig tussenschot tussen de twee.

11. Is er een garantie op de prothesen?
Prothesen kunnen tegen een stootje. Ze zullen waarschijnlijk een leven lang meegaan. Sommige leveranciers geven daarom een levenslange garantie op hun product.

12. Kunnen de prothesen lekken?
Dit was vroeger het geval voor prothesen van slechte kwaliteit. Sinds de mantel met een driedubbele laag omgeven is, komt dit niet meer voor.

13. Moeten de prothesen elke 10 jaar vervangen worden?
Dit is een fabeltje. Zolang er geen problemen zijn, zal de prothese blijven zitten.

14. Kan ik nog een mammografie laten doen met prothesen?
Ja, maar silicone is niet doorlaatbaar voor stralen. Silicone is wit op een radiografie. Daarom moet het borstklierweefsel meer vanuit de zijkant geradiografeerd worden.

15. Hoe en hoelang moet ik de littekens verzorgen?
Zolang de draadjes er nog inzitten, moet een antiseptische zalf gebruikt worden.
Na het uitnemen van de draadjes kan bijvoorbeeld uierzalf gebruikt worden gedurende drie maanden.
De littekens moeten ook beschermd worden tegen zonnestralen gedurende één jaar.

16. Wat zijn de kosten indien iets fout zou lopen en een nieuwe operatie vereist is?
Een nieuwe ingreep voor een borstvergroting zal niet gratis zijn, maar tegen kostprijs gedaan worden.

17. Veroorzaken prothesen op lange termijn kanker, reuma of een auto-immunitaire ziekte?
Zeer grondige studies uitgevoerd in de laatste 15 jaar wijzen niet op enig verband tussen prothesen en kanker, reuma of autro-immunitaire ziektes.

18. Wanneer gaan de draadjes er uit? Is dit pijnlijk?
De niet verteerbare draden gaan er uit op dag 6 na de ingreep. Dit is niet pijnlijk.
De verteerbare draden verdwijnen in de loop van 6-8 weken.