VETTRANSPLANTATIE | Corpus Plus

VETTRANSPLANTATIE

De afgelopen 10 jaar is het gebruik van eigen vetweefsel enorm in populariteit toegenomen. Door het toepassen van nieuwe technieken bij vettransplantatie is er de laatste jaren sterke vooruitgang geboekt.

Belangrijke redenen voor vettransplantatie is de aanwezigheid van stamcellen en groeifactoren die aanwezig zijn in het vetweefsel. Niet alleen kan het vet de volume tekorten aanvullen, maar ook bestaat er een versnelde genezing en verbetering van soepelheid en structuur.

1. Eigen vetweefsel wordt geoogst en getransplanteerd in volgende gebieden:

1. Oogleden

Bovenste oogleden

Uitholling op latere leeftijd kan opgevangen worden met een vettransplantatie.

Onderste oogleden
Soms zijn de onderste oogleden uitgehold, vooral bij zeer gevorderde leeftijd. Dit kan verholpen worden met vettransplantaties.
Tussen neus en onderste oogleden ontwikkelt zich soms een diepere groeve, tear-through genoemd. Deze kan opgevuld worden middels een fijn laagje vetweefsel. (Dit kan ook met hyaluronzuur opgevuld worden.)

2. Het gelaat voor/na vettransplantatie: voorbeelden

Men is tot het besef gekomen dat ouder worden in het gelaat ook verschuivingen geeft van het plaatselijke vetweefsel. Het is dus nuttig zowel overtollig vetweefsel te verwijderen (meestal op de mondbodem en de hals) als er nieuw bij te voegen op plaatsen waar de dikte is verminderd. Een jeugdig uitzicht is vooral ook het gevolg van een goede vetverdeling. De grootste bondgenoot van de facelift is dus de vettransplantie geworden. Dit is een zeer didactische video die toont hoe het gebeurt, al moet je er het "Franglais" bij nemen.

 • Mondhoek of marionette plooien: de vetgreffe zorgt voor een accentuering van de kaaklijn door opvullen van deze kleine en ondiepe neerwaartse plooi tussen mondhoek en kaak. Tussen 1 en 3 ml is nodig.
 • Wangen: vettransplantatie geeft hier een zachtere contour van de wang, zeker wanneer die -door leeftijd - uitgehold blijkt. Tussen 3-7 ml worden langs elke kant ingespoten. 
 • Jukbeenderen: deze kunnen opgevuld worden zonder echter het resultaat van een implantaat te evenaren. Ook tussen 3-7 ml.
 • Kin: voornamelijk bij verlies van projectie bij ouder worden. Deze opvulling gaat samen met de mondhoeken. 1-3 ml vetweefsel. Grote verliezen aan projectie kunnen beter met een implantaat behandeld worden.
 • Nasolabiale plooi: een uitstekende indicatie, zeker ook bij patienten met een facelift. Er wordt zowel oppervlakkig gespoten ( indien het om een rimpel gaat) dan wel diep als het om een plooi gaat. 1-3 ml vetweefsel.
 • Lippen: lippen opvullen met vettransplantatie (eigen vet) heeft het voordeel dat het permanent is, het een zachte overgang geeft met een natuurlijk resultaat. De veroorzaakte zwelling gaat echter traag weg en de overleving van het vetweefsel is niet altijd even betrouwbaar, waarschijnlijk door de mobiliteit van de lip. In totaal 2-3 ml per lip voor de bovenlip, 3-4 ml voor de onderlip. Er is een eigen pagina over lippen. Lipvergroting kan gebeuren met vet maar ook met Hyaluronzuur en Permalip silicone rubber implantaten.
 • Perioraal en vertikale lijntjes op bovenlip: naast het afschaven van deze lijntjes blijkt ook vet bijkomende steun te geven aan de bovenlip. 1-3 ml.
 • Kaaklijn: uitstekende indicatie voor vettransplantatie. Samen met de marionette plooien. 3-6 ml. Op elke kant. Vooral deze behandeling geeft een jeugdiger uitzicht aan het gelaat. Al dan niet met een facelift.
 • Slapen: een veel getransplanteerde zone omdat de slapen inzakken vanaf 45 jaar. Tussen 5-7 ml.
 • Tear through: gezien dit ook een veel gevraagde plaats is onder de onderste oogleden, hebben we er een afzonderlijk artikel aan gewijd.

3. De borsten

Borstaugmentatie door vettransplantatie gecombineerd met zuigsysteemMen doet nu ook borstaugmentaties met vetweefsel. Dit is een goed alternatief voor prothesen, op voorwaarde dat de volumes matige volumes (125cc-150cc.) niet overschrijden en dat men dit liefst in 2 tijden doet om de overlevingskansen van het vet optimaal te garanderen. Het vetweefsel wordt zowel onder de spier, in de spier en daarboven verdeeld.
Soms wordt deze behandeling gecombineerd met een zuigsysteem dat de borsten uitrekt.

Deze video toont de borstaugmentatie met eigen vet.

4. De handen resultaten 

De rug van de handen hebben ook baat bij vettransplantaties, als het vetweefsel door ouderdom is verdwenen.

5. De billen

De zogenaamde "butt lift" is een rage in de laatste jaren. Iederen wil blijkbaar volle billen.
Hier gaat het om massieve hoeveelheden vetweefsel en men kan zich de vraag stellen of er veel van overleefd. Wetend dat bij borstaugmentatie het bij een magere 125cc blijft, is het moeilijk te geloven dat ter hoogte van de billen plots het vijfvoudige zou kunnen overleven. Zie billift.

6. Ingezakte littekens

Op voorwaarde dat het gebied klein is en niet te diep kunnen ook littekens verbeterd worden door vettransplantatie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een minder geslaagde liposuctie.

2. Het geheim van een vettransplantatie zit hem in de oogst

Er is maar één manier om massaal vetcellen zo te oogsten dat ze niet beschadigd worden. Het Body-Jet toestel is het enige toestel dat vetcellen kan oogsten met een maximum aan onbeschadigde cellen. Met een Body-Jet spuit men de vetcellen los en zijn ze zo klaar voor transplantatie zonder bijkomende manipulatie.

Voor kleinere hoeveelheden zoals in het gelaat volstaat het manuel oogsten en herinspuiten met spuiten van 10cc.
Het oogsten gebeurt met een fijne 2.4 mm canule zodat zeer fijn vet geoogst wordt.
Daarna wordt het vet gecentrifugeerd tot drie fracties:

 • een waterige fractie (anesthesie vloeistof): wordt niet gebruikt
 • een olieachtige fractie (gebarsten vetcellen): wordt niet gebruikt
 • een gele fractie met gezonde vetcellen die wordt ingespoten

Erg belangrijk: de vettransplantatie gebeurt door de herinjectie van vetcellen met zeer fijne canules met diameter 0.7-0.9 en 1.2 mm zodat zeer precies kan gewerkt worden. Deze canules zijn stomp zodat men geen bloedvaten kan aanboren en men een vetembolie kan vermijden.

3. Maar ook een beetje in de plaatsing

Bij een vettransplantatie is het van belang de vetcellen gelijkmatig te verdelen in de weefsels. De vetcellen kunnen maar een korte tijd zonder bloedtoevoer. Nieuwe bloedvaten worden gevormd die naar die vetcellen groeien en zuurstof en voedingsstoffen afgeven. Daarom moeten de vetcellen in bijna vloeibare vorm ingespoten worden door middel van canules met een diameter van 0.7-0.9-1.2 mm.

Hier is een overzicht van deze fantastische techniek in volgende video 1 en video 2